ИЗЛОЖБЕ КИНЕСКОГ УМЕТНИКА
30. 03.2010.

У галерији Нишког културног центра у Палилули, отворена је изложба фотографија и слика уметника из Кине.

У присуству господина Лиу Јонхонга, аташеа за културу Амбасаде Народне Републике Кине у Београду и представника кинеске заједнице у Нишу, изложбу је отворио проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.

Радовe приказанe на овој изложби чине 123 фотографије кинеског уметника Ouiang Weihongа из циклуса „Dream-САН, као и уметничке слике, које су настале праћењем и инспирацијом, једног од највећих светских грађевинских подухвата у Кини– изградње хидроелектране на реци Yangtze.

Под називом Три клисуре пројекта (у троуглу Xiling GorgeSandouping, Yichangin Hubei Province) ова уметничка поставка Weihongа приказала је изузетна достигнућа реформи и остварања Кинеског народа,  које краси марљивост и мудрост. “Мени је веома драго што ће нишлије имати прилику да упознају Кину и кинеску културу путем две уметности-фотографије и сликарства. Наши народи су веома слични у срцу и схватањима и то нас још више повезује- истакао је у поздравној речи Лиу Јонхонг, аташе за културу Амбасаде Народне Републике Кине у Београду

Овај догађај у култури је настао у оквиру програма међународне културне сарадње Србија-Кина, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу и Нишког културног центра, а у организацији Асоцијације кинеско-српског пријатељста „Кинески зид“, Асоцијације Кинеских привредника Јужне Србије и Амбасаде Народне Републике Кине у Београду.